30 juni 2018 - Ponta Delgada - thee- en ananasplantage - Ponta Delgada


We krijgen als start van de dag een exquise ontbijt voorgeschoteld en we nemen er dan ook uitgebreid onze tijd voor. We vertrekken pas uit het guesthouse om 11 uur, want in tegenstelling tot hetgeen we gewoon zijn tijdens onze reizen, wordt deze reis één waarbij we een heel wat lager tempo zullen aanhouden. Dat is trouwens ook de reden waarom we niet aan island hopping gaan doen, iets wat de meeste Azorenreizigers wel doen. We blijven de ganse tijd op San Miguel en wetende dat dit eiland slechts 65 km breed en 15 km hoog is, kunnen we gerust overal naartoe gaan op het moment dat het ons het best lijkt.
Zo hadden we voor vandaag een wandeling gepland bij Lago do Fogo, waarbij de uitzichten heel mooi zouden moeten zijn. Maar als we op de webcam kijken, blijkt er een dichte mist te hangen en bovendien zijn ook de voorspellingen voor vandaag niet echt goed: meestal regen of zwaarbewolkt met slechts schaarse opklaringen.
We besluiten dan ook om iets helemaal anders te doen, iets waarbij we weinig last hebben van eventuele regen: we gaan de enige twee theeplantages van Europa bezoeken en dan afsluiten met het bezoek van een ananasplantage.

We rijden "helemaal" naar het noorden...waar we al na 15 km aankomen. We bezoeken als eerste de oudste theeplantage van Europa, Gorreana die al bestaat van in 1883. De plantage is 40 hectaren groot en produceert gemiddeld 30 ton thee op jaarbasis.
Heel bijzonder is dat men hier zonder bestrijdingsmiddelen werkt. Door de ligging, bijzonder ver verwijderd van enige industriële vervuiling, groeien Gorreana´s theeplanten hier al meer dan 130 jaar. De natuurlijke omstandigheden op het eiland zijn ideaal: een vruchtbare vulkanische ondergrond, voldoende regen, geen vorst en een niet al te intense zon. Ziektes en schimmels komen hier niet voor. Resultaat: een 100% natuurlijke, ecologische thee.
Er wordt ook een interessante informatieve video vertoond die ons leert dat slechts de 3 bovenste blaadjes van de theeplant geoogst en gebruikt worden. Heel merkwaardig.
De plantage is zeven dagen per week te bezichtigen. Gratis toegang en theeproeverij.


Op amper 3 km van deze plantage ligt nog een andere, veel kleinere: de Fábrica Chá Porto Formoso. De gebouwen hier ogen veel nieuwer en dat is ook niet te verwonderen want deze fabriek heropende in 2001 nadat in de jaren zestig van de twintigste eeuw de meeste theeproducenten waren verdwenen van de Azoren. Men beschikt hier over amper vijf hectare grond. Ook deze plantage én de bedrijfsgebouwen zijn gratis te bezoeken.

Heel merkwaardig, en bij ons ondenkbaar, is dat men gewoon niet enkel bij de machines maar ook op de machines van heel dichtbij de productie kan volgen.
En dat levert bepaald spectaculaire én hete beelden op....
De omgeving hier is buitengewoon mooi en idyllisch met de in overvloed aanwezige kleurige hortensia's en de groene theeplanten met de oceaan op de achtergrond.Dichtbij (eigenlijk is alles hier dichtbij) is het Parque Terra Nostra, een park dat een overvloed aan bloemen en mooie planten zou moeten hebben. Aangezien er nog altijd een zwaar bewolkte lucht is, besluiten we om daar naartoe te gaan.
We rijden langs wegen die over honderden meters afgeboord zijn met echt ongelooflijke mooie gigantische grote hortensia's, eigenlijk bijna de hoogte van bomen.
Wat een kleurenpracht. We komen hier later nog voorbij en dan proberen we zeker en vast wat foto's te nemen. Hier en daar ook rijden we onder de bomen door die met de takken boven de weg als het ware een groene tunnel vormen. Ondanks het minder goede weer, wisten we eigenlijk wel op voorhand, is het nu al duidelijk dat dit een eiland is dat al meteen onze harten gestolen heeft. Ook al omdat het hier echt bijzonder rustig is en het bijlange (nog) niet ontdekt is door het massatoerisme, zoals men bv wel vindt op de Canarische Eilanden. In niets zijn de Azoren daarmee te vergelijken.
Wat ook echt opvalt is de netheid overal in de straten. Zo goed als nergens zien we ook maar enige vorm van afval op de grond liggen.

Als we bij het park aankomen (ook al gratis ingang) begint het meer en meer te regenen en we besluiten eerst wat snacks te eten in de auto. Maar het wordt er niet beter op, integendeel, het regent steeds harder. We vinden het dan ook redelijk zinloos om nu dat park in te trekken, ook al omdat we nog meer dan genoeg gelegenheid hebben om hier langs te komen.
We rijden dan ook terug naar ons guesthouse, maar dan wel via een ananasplantage. Naast thee en heerlijke kaas (het wemelt immers van de koeien op de eilanden) staan de Azoren immers ook bekend om de zoete ananassen die er gekweekt worden.
We zijn nog maar een tiental minuten aan het rijden als de zon al tevoorschijn komt en die zal voor de rest van de dag niet meer verdwijnen.

We bezoeken de Arruda-plantage in Fajã de Baixo, deelgemeente van Ponta Delgada.
Tussen de serres groeien de bananenbomen.

Het produceren van ananas is, door het gebrek aan echt tropisch weer, bijzonder arbeidsintensief waardoor de ananassen van de Azoren bijzonder prijzig zijn (zo'n €10 voor een redelijk groot exemplaar). Met behulp van rook en “warme bedjes van plantaardig materiaal” komen de plantjes tot bloei in kassen. Het duurt zowat twee (!) jaar voordat men kan oogsten.

Naar we vernemen zou dit de enige plek ter wereld moeten zijn waar de ananassen op deze specifieke traditionele manier geproduceerd worden.
De ananas van São Miguel is kleiner, sappiger en zoeter dan de ananas die we bij ons gewoon zijn. Hij is echter wel heel lekker en 100% biologisch geteeld. Vandaar dus ook de hogere prijs.

Terug in het guesthouse genieten we bij het zwembad nog wat van de aangename temperatuur vooraleer we gaan eten bij Caixa Sardinhas. We eten er een "cod à Bràs", een bijzonder lekker Portugees gerecht bestaande uit een mengsel van stukjes kabeljauw, ei, gekarameliseerde ajuin, kleine stukjes gefrituurde aardappelen en zwarte olijven. Dat was een meevaller van formaat om de dag af te sluiten. Het is al 23u als we terug bij het guesthouse aankomen.

Het weer: zoals we het verwacht hadden voor de Azoren: gaande van miezerige regen naar heel mooie blauwe lucht, dit alles binnen een tijdspanne van amper een halfuur. 17-25°C.

Aantal gereden km: 113
Overnachting in Praia de Santos - Exclusive Guest House Açores

Geen opmerkingen:

Een reactie posten